A férfi szépségápolás a történelem során számos formát öltött. A borbélyok szerepe időről időre változott a kor igényeinek, szellemének megfelelően. Nézzük, milyen szerepe volt ennek a foglalkozásnak a különböző korokban!

A borbélyvilág története egészen a római korig nyúlik vissza, ekkoriban kifejezetten népszerű volt ez a hivatás, idővel azonban háttérbe szorult, melyben a birodalom bukása is jelentős szerepet játszott.

A szerzetesek vették át a borbély tevékenységet, egészen a 13. század elejéig, amikor is a pápa megfosztotta őket ettől, mivel túlságosan véresnek titulálta. Ekkoriban ugyanis a szakma többet jelentett sima hajvágásnál és szakállvágásnál. A borbélyok kisebb műtéti beavatkozásokat is elvégeztek, sőt a sajgó fogakon is segítettek, ebből adódóan gyakran borbélysebésznek is nevezték őket. A borbély szakma olyannyira sokszínű volt, hogy egyes 16. századi feljegyzések szerint ők gyógyították a szifiliszes betegeket, sőt, még a vérvételeket is ezek az emberek végezték el.

A jellegzetes barber oszlop fejezi ki ezt a széles spektrumú tevékenységet. Európában jellemzően piros-fehér színű, ami a vért és a kötést jelképezi, Amerikában a duó kiegészül a kék színnel, ami utalhat az amerikai zászlóra, de akár a vér csatornájára, az erekre is.

Idehaza a 13. században jelentek meg a borbélyok. Különösen nagy népszerűségnek örvendtek a háborús időkben, köszönhetően egészségügyi tapasztalatuknak. Érdekesség, hogy Mátyás király olyannyira szimpatizált a borbély mesterséggel, hogy a borbélytudomány művelésére külön helyiséget rendezett be az egyetemen.

Mivel idővel már mindenki borbélynak vallotta magát és megjelentek a nem minőségi munkát végző, a szakma hírnevét romboló kuruzslók is, így a 16. században céhbe szerveződtek, és oktatásokat is tartottak a jövő szakembereinek. A 19. század vége felé már elkülönültek a fodrászok és a borbélyok, 1922-ben pedig törvény született a férfi és a női fodrászok közötti különbségtételről is.

Az arc borotválása egyre inkább divattá vált, ami megteremtette a barberek létjogosultságát, mivel az embereknek otthon nem igazán volt biztonságos eszközük a borotválkozáshoz. A 18. században azonban ez megváltozott, megjelentek az első bárki számára elérhető borotvák, amik visszavetették a szakma felívelését.

A 19. században a borbély szakma kiegészítőjeként a kereskedés jelent meg. A szalonokban ugyanis árusítottak gyógyszereket, kozmetikai szereket, dohányt is.

A borbély szalonok modernkori megjelenése akkor következett be, amikor a szakáll ismét divatba jött, ez a 2010-es évek elejére tehető. A népszerűség felívelése mind a mai napig töretlen, köszönhetően annak, hogy a férfi szépségápolás egyre inkább teret nyer.

Gyere el a Beretvába, a budai autentikus borbély szalonban, és légy részese a Beretva-élménynek! Foglalj időpontot még ma: https://www.beretva.hu/idopontfoglalas/