A szakáll stílusos és menő, ez nem vitás! Bizonyos helyzetekben, például üzleti szituációkban azonban sokan tartanak a dúsabb arcszőrzettől. Mai bejegyzésünkben bebizonyítjuk, hogy az üzleti megjelenéshez is illeszkedik a szakáll, csak be kell tartani néhány alapszabályt.

Az önkifejezés korában élünk. Minden, amit viselünk, ahogy fésüljük a hajunkat, ahogy megjelenünk, közvetít rólunk valamit, ha akarjuk, ha nem. Ebbe a képbe illeszkedik bele a szakáll, ami a mai napig elég megosztó. A szakállviselet, annak ellenére, hogy reneszánszát éli, még mindig sokak fejében az elburjánzott arcszőrzettel egyenlő, ami pedig nem összeegyeztethető egy komolyabb pozícióval.

A vonalas megközelítés mellett szerencsére egyre gyakrabban találkozni olyan hangokkal is, melyek szerint az ápoltság nem a borotvált arc függvénye, és igenis egy tisztességes arcszőrzetet is viselhet egy patent, igényes és határozott férfi. Ezt egyébként a történelem is alátámasztja, gondoljunk csak bele, hogy mennyi-mennyi tudós, politikus tette le a voksát a szakáll mellett. Lincoln, Marx, Ferenc József – és még folytathatnánk a sort!

Három alapszabály szakállviseléshez

Összegyűjtöttük azt a három alapszabályt, amit mindenképp tarts be, ha szakállas emberként szeretnél az üzleti világban érvényesülni!

Első: Illeszkedjen a szakáll a személyiségedhez!

A szakáll, mint írtuk, az önkifejezés eszköze. Éppen ezért lényeges, hogy ne üres fejjel kövesd a trendeket és majmold az influencereket, hanem gondold végig, hogy milyen is vagy te, milyen a saját stílusod és ebbe a képbe milyen szakállforma illik bele. Ne feledkezz meg arról a szempontról sem, hogy mennyi időt, energiát és pénzt szeretnél a szakállápolásra szánni. Bizonyos fazonok ugyanis nagyobb törődést igényelnek.

Második: Legyen jól nyírva!

Ha nagyjából megvan a fejedben, hogy ki is vagy te, mit szeretnél közölni magadról a szakálladdal, akkor irány a borbély! Egy ügyes borbély olyan formát nyír neked, hogy azzal a lehető legkevesebb gondod legyen otthon az elkövetkező hetekben. Nem mellesleg, ha bizonytalan vagy a megfelelő fazonban, akkor készséggel áll majd rendelkezésedre és tanácsokkal lát el.

Harmadik: Legyen gondozott!

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a legeslegfontosabb, hogy gondozd a szakálladat! Mosd, kezeld és fésüld, különben bekapcsol az ősember effektus, és akkor aztán az üzleti világban könnyedén leírhatod magad. Az igénytelen, kazalszakáll igen kiábrándító látvány és semmi jót nem közvetít a viselőjéről.

+ 1 tipp: Mérd fel a terepet!

Ha új munkahelyen kezdesz, vagy egy leendő partnerrel meetingelsz, érdemes felmérni a terepet, hogy vajon a másik fél mennyire nyitott. Különösen fontos ez akkor, ha az extra szakállakat részesíted előnyben. Előfordulhat, hogy egy színesre festett szakállzuhatag sem akadály, például egy kreatív munkakörben, meglehet azonban, hogy ez már túlmegy a tűréshatáron. Ilyenkor mérlegelj, hogy megéri-e a munka, partnerség azt, hogy feladj magadból egy kicsit.