A történelem híres alakjai között nem egy olyan akad, akik jellegzetes arcszőrzettel büszkélkedhettek. Sőt, azt mondhatnánk, hogy kifejezetten sok szakállas és bajuszos „hírességet” számlálhatunk, aminek hátterében az állhat, hogy a szakáll a férfiasság, a bölcsesség szimbóluma volt. Összegyűjtöttünk néhány meghatározó alakot, akik a szakáll és a bajusz mellett tették le voksukat.

 

Salvador Dali

A szürrealizmus királya nemcsak műveivel szerzett magának hírnevet, hanem feltűnő bajuszformájával is. Egy brit kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy ez a legismertebb bajusztípus, legalábbis a válaszadók 24%-a szerint.

Kép: cultura.hu

 

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln szakállas arcképe ismerős lehet, azt azonban kevesen tudják, hogy csupán az első sikeres elnökválasztása után növesztette meg szakállát. Egy 11 éves kislány, Grace Bedell tanácsára tette mindezt, aki azt javasolta, hogy még a választások előtt lépje meg ezt a nagy lépést, így elnyerheti a női szavazók szimpátiáját.

Kép: On This Day

 

I.Ferenc József

Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodója, aki divatot teremtett különleges szakállával. Jellegzetes pofaszakállat növesztett, amit ma császárszakállként is emlegetnek.

Kép: BaHír

 

Shakespeare

Shakespeare korában a szakáll nagy népszerűségnek örvendett, a férfiasság bizonyításának eszköze volt. A világ legismertebb drámaírója a férfialakok megformálásakor az arcszőrzetükre különösen nagy hangsúlyt fektetett.

Kép: Librarius

 

Deák Ferenc

Híres államférfink, a haza bölcse, Deák Ferenc bajusza zárja a híres szakáll- és bajuszviseletek sorát. Deák sosem pödörte ki a bajuszát, ahogy akkoriban sokan, ő hagyta inkább hosszan lógni, állát és szakállát azonban borotválta.

Kép: Múlt-Kor